top of page
Arbeid fra en kafé

Kontakt oss for ekspertbistand

Ekspertbistand

 

Hva er ekspertbistand
Ekspertbistand er gratis rådgivning fra en ekstern rådgiver hos oss med ekspertise på arbeid, helse og karriere. Det tidligere du setter i gang, det større er muligheten for at dette er til nytte.

 

Vår rådgiver som gir ekspertbistand har kompetanse på arbeid og helse, og kan som bistår deg i tema som:

-Samtale "24-timers mennesket"

-Samtale og verktøy for stressmestring, sorg og livsendringer

-Relasjoner og kommunikasjon på arbeidsplassen

-Sykefraværsoppfølging og tilrettelegging

-Arbeidsevne- og arbeidsplassvurdering

-Karriererådgivning

-Medarbeider- og lederutvikling - effektiv atferd, kommunikasjon og samarbeid

-Konflikthåndtering

-Endring, utvikling og omstilling

-Annet

 

Vi skreddersyr et opplegg som gjør deg som arbeidstaker i stand til å utføre arbeidet i stillingen med nødvendig tilrettelegging, eventuelt utføre annet type arbeid på arbeidsplassen i dialog med arbeidsgiver, eller utforske å bytte jobb. Det kan også innebære en karriere vridning eller påbygging - å utforske å ta kurs, mer utdanning eller liknende. Ekspertbistand er en nøytral part.

Det er ingen ventetid på ekspertbistand, og det går raskt å komme i gang. Hensikten er å finne løsninger, og at en nøytral og ekstern part bistår deg som arbeidstaker i dette. Som arbeidstaker skal du føle trygghet og støtte. Du vil få ny innsikt med et fokus på ivaretakelse av jobb og helse.

 

Ekspertbistand er en refusjonsordning fra NAV på opptil 23 100 NOK, og kan benyttes når du som arbeidstaker har langtidssykefravær, har gjentakende sykefravær, eller som forebyggende til sykefravær – det vil si før sykemelding.  Som arbeidsgiver får du komplimenterende kompetanse og bistand til å finne løsninger, og søker NAV Arbeidslivssenteret om bistand fra ekstern ekspert.

En rådgiver som gir ekspertbistand har erfaring og trygghet til å stille de vanskelige spørsmålene som du som arbeidsgiver har, eller du som arbeidstaker føler på i forhold til sykemelding. Vi ønsker å være en støtte, og har fokus på tett dialog med begge parter og har taushetsplikt. En ekstern rådgiver en er en nøytral part med kompetanse på sykefravær og arbeidsmiljø, som vil foreslå tiltak med et utenforstående og nytt blikk.

 

Står du i fare for å bli sykemeldt, har lange eller gjentakende sykefravær, og noe tilrettelegging er utprøvd, kan arbeidsgiver, arbeidstaker og NAV Arbeidslivssentert bli enige om at ekspertbistand er hensiktsmessig.

 

Hvorfor søke om-, og ta imot eksperbistand

Det er mange grunner til at en nøytral rådgiver kan være nyttig for gjensidig støtte.

-Kanskje er det oppstått redusert kommunikasjon mellom deg som arbeidstaker eller deg som arbeidsgiver, dere er rådville og usikre på hva som skal- og kan gjøres videre. Det kan være lite tid, og et mindre fokus på deg som arbeidstaker, enn det arbeidsgiver kan bistå med, eller arbeidsgiver kan mangle kompetanse på et område som er en viktig faktor for sykefraværet.

-Det kan allerede være utprøvd aktiviteter, møter eller tilrettelegging, som ikke har fungert, eller den ene eller begge parter har tro på. Regler og tiltak som levering av sykemelding, tilrettelegging eller annen oppfølging følges ikke opp av en eller begge parter, som det kan være flere årsaker til.

-Det kan være at tillit, som preger godt samarbeid, ikke lengre er til stede som det pleide. Noe uforutsett kan ha skjedd. Mange faktorer kan spille inn, og være god grunn til å kontakte en nøytral rådgiver som gir ekspertbistand.  Du som arbeidstaker kan også ha et ønske om å ha en objektiv samtalepartner. Det kan også være at du som arbeidsgiver ønsker en sparringspartner.

-Som arbeidstaker vil du få et sted å gå til i sykemeldingsperioden eller i forkant av denne. Veiledningen kan også avtales digitalt. Du vil få en plan, ny innsikt som kan gi mestringsfølelse, og økt selvtillit og en følelse av ivaretakelse og motivasjon. -Det kan være vanskelig å få tak i leder, HR, lege eller NAV, og du har et ønske om noen fast å snakke med. Hvis det er et lite foretak, kan det være ekstra god støtte med bistand uten ifra, og kunnskapen du sitter igjen med det kan være en investering for fremtiden både for deg som arbeidstaker og deg som arbeidsgiver.   

 

Ekspertbistand erstatter ikke NAV møter ved sykefraværs oppfølging, som eksempelvis dialogmøte 1, 2 og 3, møter med lege eller arbeidsgiver, men kan komplementere det.

Som både arbeidstaker og arbeidsgiver kan det oppleves trygt å ha en sparringspartner. Som ekstern rådgiver har vi kompetanse og erfaring på sykefravær, tilrettelegging, kompetansekartlegging, veiledningserfaring, arbeidsmiljø og inngående forståelse av rollene på arbeidsplassen. Vi kan gi råd gi og følge opp forhold rundt dette, og motivere til dialog og se nye løsninger.  

NAV bevilger årlig mer enn det som blir benyttet til denne ordningen til NAVs Arbeidslivssentre, hvor arbeidsgiver søker refusjon. Ekspertbistand har vært en underbrukt tjeneste som vi ønsker å bistå med å gjøre mer kjent blant arbeidstakere, arbeidsgivere og også leger.

 

Hvordan gjøres ekspertbistand

Vi inviterer først til et oppstartsmøte med alle tre parter. Så gjennomføres en prosess med deg som arbeidstaker på 4-12 uker. Kanskje får du enkle oppgaver mellom veilednings timene. Disse foregår i våre hyggelige lokaler sentralt, eller digitalt (via Zoom). Vi kan også komme til arbeidsplassen.

Vi bistår deg som arbeidstaker med å se på stillingsinnhold og stillingskrav, jobb og helse som helhet og faktorer som spiller inn på jobb, og utenfor jobb - "24-timers mennesket". Jobb og helse er rammeverket for samarbeidet. Sammen går vi blant annet inn på tema kompetanse – formell og uformell og øvrig bakgrunn. Som arbeidstaker får du utforske verktøy – å bli kjent med deg selv og dine muligheter. Vi ser bredere på jobb og karriere, motivasjons- og stess- faktorer, egenskaper og interesser, samhandling i team og arbeidsmiljø. Det kan oppleves som «en fot i bakken», egen fokus og egenpleie, og gi innsikt du kan ha bruk for over lengre tid, for å i vare ta deg selv og din jobbkarriere. Ved behov kan vi i prosessen gi veiledning i forhold til CV-, søknadsskriving, Linked in profil, intervjutrening, karriererådgivning og annet.

Ekspertbistand er ikke behandling, men vi kan anbefale dette og videre tiltak når prosessen er i sluttfase.

I vårt samarbeid vil vi fokusere på tilrettelegging og forebyggende løsninger til sykefravær, rett arbeidsbelastning og arbeidsplassvurdering.

Kanskje er ikke løsningen å komme tilbake i full stilling, eller arbeidet forenelig med din helse og motivasjon. Redusert arbeid kan være en løsning å vurdere, eller kanskje finner du ut at du ønsker å søke deg videre eller bygge på med kurs og kompetanse.

Ved ekspertbistand har vi kunnskap om NAVs ordninger, og kan koble på dialog med veileder i NAV, lege eller øvrige behandlere hvis det er hensiktsmessig i prosessen og ønskelig for deg som arbeidstaker.

I løpet av samarbeidet kan det være at en løsning blir en periode med jobbutprøving, hvis vi finner ut av at du som arbeidstaker har behov for tilrettelegging som ikke er utprøvd ennå. I prosessen inkluderes arbeidsgiver. Det kan også være at du i perioden ønsker arbeidsutprøving i et annet yrke. Kanskje ønsker du en karrierevridning, der du langsiktig bygger tilleggskompetanse. Dette er noe du selv må vurdere. Vi har fokus på muligheter og å hjelpe til å se kortsiktige og langsiktige mål.

Vi gir også veiledning i forhold til komplekse situasjoner som påvirker arbeide,  - egen helse, pårørende arbeid, belastende livssituasjoner og livsbelastende hendelser. Helsesituasjon, samarbeid på arbeidsplassen eller arbeidskonflikt kan være en del av dette. Vi har fokus på å heve kompetansen og å gi innsikt for alle parter. Rådgiver som gir ekspertbistand har taushetsplikt. Vi vurderer samhandling i arbeidsmiljø og din generelle trivsel. Ved behov kan vi koble inn tverrfaglig team med kompetanse på ergoterapi, fysioterapi, konflikthåndtering, HR/HMS, sykefraværsoppfølging, karriererådgivning eller spisskompetanse på annet område i veiledningssamtalene.  Formålet er at du som arbeidstaker får et mer stabilt arbeidsforhold, redusert sykefravær og økt trivsel.

Vi skriver en konklusjon og tiltaksplan som oppsummeres i en sluttrapport ved avslutning av samarbeidet og sendes de involverte.  Denne godkjennes av arbeidstaker. 

 

Hvem gir ekspertbistand – og hvordan søker du?

Tjenesten «Ekspertbistand» finansieres via NAV Arbeidslivssenter og er kostnadsfri. Vi bistår arbeidgiver å søke refusjon. Ekspertbistand er for alle virksomheter i privat og offentlig sektor.

Prosess:

1. Ta kontakt med Ekspertbistands teamet ved Trondheim Medisinske (fyll ut skjema under kontakt oss/ eller ta kontakt på mobil: rådgiver Kathrine Koren Bjertnæs - 917 48 935, om du er arbeidstaker,  arbeidsgiver, HR eller lege og ønsker informasjon,  og vi vil veilede deg i fremgangs måte). 

2. Ta kontakt med NAV Arbeidslivssenteret hvis du er arbeidsgiver, og avklar om tilskudd til ekspertbistand er hensiktsmessig.

3. Fyll ut skjema på Altinn for refusjon.

Etter godkjenning inviterer vi til innledende møte mellom arbeidsgiver, arbeidstaker og vår rådgiver som gir ekspertbistand på arbeidsplassen. Videre oppfølging foregår i våre lokaler i sentrum (Trondhjem Medisinske, Vår Frues gt 2).
 

Kontakt oss via skjema her

bottom of page